AKP, ‘Anayasa’ya uyum’ adı altında, başta Meclis İçtüzüğü değişikliği olmak üzere muhalefeti tümüyle devre dışı bırakmayı hedefliyor.
Sebahat Karakoyun / BirGün – AKP’nin yetki kanunuyla Meclis’i etkisizleştireceği ve düzenlemelerin büyük bölümünü KHK ile yapacağı konuşuluyor
AKP, Anayasa’da yapılan değişikliğe ‘uyum’ adı altında, başta Meclis İçtüzüğü değişikliği olmak üzere muhalefeti tümüyle devre dışı bırakmaya ve rejim değişikliğini kurumsallaştırmaya yönelik yeni bir kuşatma hazırlığı içinde. Bu süreçte AKP’nin gerekli düzenlemeleri KHK ile yapmak için yetki kanunu çıkarmayı planladığı belirtiliyor.
‘Tek adam’ rejimini kurumsallaştırmaya yönelik anayasa değişikliğinin zorunlu kıldığı yasal düzenlemeler için AKP’nin yol haritasının kısa süre içinde netleşmesi bekleniyor.
AKP, anayasa değişikliğiyle gensoru yoluyla yürütmeyi denetleme, yasama ve bütçe yapma yetkisi elinden alınarak adeta ‘sembolik’ hale getirilen Meclis’te Anayasa’nın tümüyle yürürlüğe gireceği 2019’u beklemeden muhalefetin sesini kısmayı hedefliyor.
Uzun süreden beri planladığı içtüzük değişikliğini daha önce muhalefetin tepkisi üzerine askıya alan AKP’nin anayasa değişikliğinden sonra İçtüzük’te yapılması zorunlu düzenlemeleri bahane ederek MHP’nin de desteğini alarak harekete geçmesi bekleniyor.
Kürsü hakkı sınırlanıyor
İçtüzük’te öngörülen düzenlemeler arasında ‘kürsü hakkı’ ile ilgili sınırlamalar yer alıyor. Muhalefet partilerinin söz hakkını kısıtlamak için grup önerilerinde sadece öneriyi veren partiye ‘sınırlı’ bir süre tanınması, diğer partilere söz hakkı tanınması, kişisel söz hakkı talebi ve süresinin sınırlandırılması gibi düzenlemeler üzerinde çalışıldığı belirtiliyor.
Yetki kanunu ile KHK planı
Kulislerde, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni fırsata çevirerek ilan edilen OHAL’e dayanarak o tarihten itibaren ülkeyi KHK’lerle yöneten AKP’nin, anayasaya uyum düzenlemelerinde benzer bir yönteme başvuracağı konuşuluyor. Hükümetin bir yetki kanunuyla kararname çıkarma yetkisi alarak pek çok düzenlemeyi yasayla değil KHK ile yapmayı planladığı belirtiliyor.
Sistem değişikliği ile ilgili uyum yasaları konusunda CHP, yargıya taşıdığı anayasa sonuçlarını ‘meşrulaştırma kaygısı’ taşıyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Bunları meşrulaştıracak herhangi bir pozisyon içine girmeyeceğiz” demişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, uyum yasalarının TBMM’de görüşülmesi yerine KHK’lerle düzenlenmesi durumunda Meclis Genel Kurulu’ndan çekilme dahil her türlü tepkinin tartışılabileceğini söylemişti.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)