Zihinsel engelli bireylere ve ailelerine 9 yıldır hizmet veren EÇADEM, çalışmalarının içerisine Duyu Bütünleme seansını ekledi. Öğrencilerin duyusal problemlerinin iyileştirilmesi ve eğitim- öğretim etkinliklerinin en verimli şekilde desteklenmesi hedefiyle tasarlanan Duyu Bütünleme Odasının açılışına; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun, Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Ahmet Güveloğlu ve ilçe yönetimi, Tarabya Lions Kulübü Başkanı Başak Yıldız ve üyeleri, EÇADEM akademik yönetim kurulu üyeleri, muhtarlar katıldı. Etkinlikte EÇADEM’li çocukların sergilediği ritim gösterisi büyük beğeni topladı.
“Toplumda beraber yürümek zorundayız”
Sarıyer Belediyesi ve Koç Üniversitesi iş birliğinin her iki kuruma da çok yakıştığını ifade eden Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yaptığı konuşmada; “Burası bir eğitim kurumu. Klasik yerel yöneticilik anlayışının ötesinde işler yapmaya çalışıyoruz. Paydaşlık lafını çok seviyorum. Birlikte yürümek, birilerinin tamamlayamadığını destekle tamamlamak kadar güzel bir şey yok. Eğitimin giderek dibe vurdurulmaya çalışıldığı dönemde, böyle bir işin sahiplenilmesi, toplumda hiç bir bireyin ayrı tutulmaması gerektiği bilinciyle çalışmak çok önemli. Toplumdaki eşitlik anlayışını burası belirli oranda tamamlıyor. EÇADEM gibi okulların daha çok çoğalmasını diliyorum. Biz toplumda beraber yürümek zorundayız. Engelli ailelerin bir köşede bırakılması mümkün değil. Yaşamın kıymetini bilerek, en güzel şekilde yaşamanın yollarını bulmamız gerekiyor. Bizim mayamızda dayanışma var.” dedi.
“Yaşam kalitelerinin artırılması için yardımcı olmaya çalıştık”
EÇADEM’in var olan hizmetlerini artırmak için çalıştıklarını belirten Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu; “Ergoterapi seansları için duyu bütünleme odasının oluşturulması çok önemli bir ihtiyaç” diye konuştu. Bağışçılardan Tarabya Lions Kulübü Başkanı Başak Yıldız ise; “Sarıyer bölgesinde, EÇADEM tarafından destek verilen engelli çocuklarımızın her zaman yanındayız. Ailelerin maddi olanaksızlıkları, duyu geliştirme terapisinin pahalı olması ve buna karşılık devlet katkısının bulunmaması sebebiyle, sürdürülebilir duyu geliştirme terapisi alma imkânı olmayan 241 zihinsel engelli çocuğumuza ve gencimize, sizlerin de katkılarıyla destek olmaya, onların yaşam kalitesinin arttırılmasına ve sosyal yaşama daha fazla katılmalarına bu projeyle yardımcı olmaya çalıştık.” şeklinde konuştu.
“İmkânlarını seferber eden herkese teşekkürler”
Programın ev sahipliğini yapan EÇADEM Yöneticisi Arzu İnan bir hayalinin daha gerçekleştiğini ifade ederek; “EÇADEM’de bildiğiniz gibi genç, yetişkin bireylere branş dersleri ile zenginleşmiş, ergoterapi ile güçlendirilmiş, psikolojik destek seansları ile ruhsal iyilik halleri destekleyen bütüncül bir bakım hizmeti veriyoruz. Hayallerimizden biri de “Bir umut varsa denemeye değer” projemizin ilk adımı olan duyu bütünleme odamızın hazırlanmasıydı. Bu projeye en az benim kadar inanan ve ihtiyaçlar için imkânlarını seferber eden herkese teşekkür ederim” dedi.
Duyu Bütünleme Odası Nedir?
Özel ekipmanlar ve oyun eşliğinde yapılan duyu bütünleme seanslarıyla günlük hayatlarında çevreyi ve vücudunu algılamakta güçlük çeken çocukların hayata daha bağımsız katılmaları amaçlanıyor. Uzmanların ifadesiyle duyusal bütünleme bozukluğu yaşayan çocuklar dış dünyadan ve vücudundan gelen bilgileri anlamlandırma ve uygun adaptif yanıtı oluşturmada zorlandıkları için sosyal hayata aktif katılamıyor. Özellikle gelişim geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite, otizm, serebralpalsi ve çeşitli nörolojik hastalık tanısına sahip çocuklar için duyu bütünleme, destek tedavi olarak gelişmiş birçok ülkede yaygın olarak uygulanıyor. Bu odada kurulan sistem aracılığıyla odaya konan her bir materyal, farklı bir duyunun harekete geçirilmesini sağlayacak.