1 okunma

İLAD Ödülleri Göksu, Yur ve Cangöz’e – Çiçek Tahaoğlu 

ABONE OL
5 Mayıs 2016 12:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İletişim Araştırmaları Derneği’nin (İLAD) her sene kadın gazetecilere verdiği İLAD Müşerref Hekimoğlu Başarı Ödülü’nün bu seneki sahibi Damla Yur oldu.

Hıfzı Topuz İletişim Onur Ödülü gazeteci Göksel Göksu’ya, Yılın İletişim Araştırması Ödülü ise Doç. Dr. İncilay Cangöz’e verildi,

Galatasaray Üniversitesi’nde düzenlenen ödül töreninin ardından, “Medya ve Mülteci Sorunları” başlıklı bir panel düzenledi.

Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (IGAM) Müdürü Metin Çorabatır ve CNNTürk muhabiri Göksel Göksu konuştu.

İLAD’dan gazetecilere ve iletişimcilere 3 ödül

İLAD Ödül Töreni öncesinde Galatasaray Üniversitesi İletişim Dekanı Yasemin İnceoğlu ve İLAD kurucularından Aysel Aziz açılış konuşması yaptı.

Aziz, İLAD’ın kuruluşunu ve amacını anlattı. Ödüllerin 2010’dan beri verildiğini söyleyen Aziz, Müşerref Hekimoğlu Ödüllerinin Nermin Abadan Unat’ın önerisiyle altı senedir genç kadın gazetecilere verildiğini, ardından buna Hıfzı Topuz İletişim Onur Ödülü’nün eklendiğini, son iki senedir de iletişim konusunda çalışan araştırmacılara yönelik Yılın İletişim Araştırması Ödülü’nün eklendiğini ifade etti.

Hıfzı Topuz: Gazeteci iktidarın değil, insan haklarının savunucusudur

İLAD kurucularından gazeteci Hıfzı Topuz, İLAD ödüllerinin mesleğinin zirvesinde değil, bu işi heyecanla yapan muhabirlere verilmesinin önemli olduğunu belirttikten sonra Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik baskılara değindi:

“Eskiden baskı dönemlerinde haber yapılamadığında fısıltı gazetesi oluşurdu. Bugün fısıltı gazetesi yok, sosyal medya var. Sosyal medya da daha örgütlü bir şekilde klasik medyayla mücadele edebilecek hale geldi sosyal medya.

“Gazeteci, devletin iktidarın muhalefetin ve nüfus çoğunluğunun hizmetinde değildir, adaletin, gerçeklerin ve insan haklarının savunucusudur. Gazetecilik, iktidara hoş görünmek ya da körü körüne muhalefet yapmak değildir.

“Seneler önce başka ülkeler için savunduklarımızı şimdi Türkiye’de savunmak durumunda olmak çok üzücü. Gazetecilerin bir bölümünü, beki bir yerlerde susturabilirler ama hepsini susturamazlar. Bir gün duvarlar yıkılır ve kazan patlar. Ben her şeye rağmen aydınlık ve özgür günlerin geleceğine inanıyorum.”

Hıfzı Topuz Onur Ödülü Göksel Göksu’ya

Gazeteci Göksel Göksu, Hıfzı Topuz İletişim Onur Ödülü’nü Hıfzı Topuz’un elinden aldı.

* İnsan haklarını yaralayan tüm güncel olaylarda gösterdiği duyarlı çalışmaları,

* Toplumda ırk, cins, dil ve etnik köken ayrımı yapmadan gerçeklerin peşinden koşan, sorgulayan ve araştıran haberciliği,

* Güçlünün yanında değil, mağdurların yanında yer alan, etik değerlere saygılı habercilik anlayışı,

* Demokrasinin gereği olan denetleme görevini medya açısından yerine getirmek için kamerasını ve kalemini dürüst, cesur ve gerçeklerden yana kullanan yaklaşımları nedeniyle Onur Ödülü Göksel Göksu’ya verildi.

Yıllardır CNN Türk’te muhabirlik yapan Göksel Göksu, TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve TGC Kadın Komisyonu Koordinatörü.

Damla Yur: Kadın gibi gazeteciliğe devam

Müşerref Hekimoğlu Başarı Ödülü’ne layık görülen gazeteci Damla Yur, ödülünü Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın elinden aldı.

Yur, “Yaklaşık beş yıldır bu meslekteyim ve başladığımdan beri ilgi alanım kadınlar, çocuklar ve LGBTİ’ler üzerine oldu. Bu Reyhanlı’da da, Soma maden cinayetinde de, mültecilerde de böyle oldu. Çok teşekkür ederim. Bu kadar erkek istihbarat merkezlerinde; bizler kadın gibi gazetecilik yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yur, “2015 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajları ve çalışmaları, mültecilere duyarlı yaklaşımı, en zor koşullarda yaşama tutunmaya çalışan mülteci çocuklar ve kadınlara yönelik haberleri, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde yer alan yazı ve röportajlarında toplumun görmesi gerekenleri ortaya seren özenli uğraşları” nedeniyle ödüle layık görüldü.

Cangöz: Farklılıklarımızla eşit yaşam temennisi

 

Doç. Dr. İncilay Cangöz, Yılın Araştırma Ödülü’nü Haluk Şahin’den aldı.

Cangöz, “Farklılığımızla ama sadece toplumsal cinsiyet farklılığımızla değil, tüm farklılıklarımızla eşit yaşadığımız ve barış kültürünün egemen olduğu bir ülke temennimi dile getirmek isterim” diye konuştu.

Cangöz “Değişen Anlam ve Değerleriyle Gazetecilik” başlıklı araştırmasıyla,  gazetecilik mesleğinin geçirmekte olduğu köklü değişimin hem dünya hem de Türkiye’deki yansımalarını başarılı bir biçimde özetleyip analiz etmesi nedeniyle ödüle layık görüldü.

Müşerref Hekimoğlu kimdir?

1921’de İstanbul’da doğan Müşerref Hekimoğlu, gazeteciliğe 1948’de İstanbul’da yayınlanan Hayat Dergisi’nde başladı. Yeni Sabah, Akşam, Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarı olarak çalıştı. Gazeteciliği Ankara’da eşi Kuvvet Başarır’la birlikte Öncü gazetesini çıkararak sürdürdü. 1972’de ANKA Haber Ajansı’nın kurucuları arasında yer aldı. 1977 Yönetim Kurulu Başkanlığını, milletvekili olan Altan Öymen’den devraldı. 2004’te ANKA Onursal Başkanı oldu.

Aralarında “27 Mayıs’ın Romanı”, “Başkent Günleri”, “Suna Kan: Öz Şarkısını Duyuran Keman”ın da bulunduğu çok sayıda kitabı ve Almanca’dan Türkçe’ye çevirileri olan Hekimoğlu 10 Ekim 2004’te, 83 yaşında yaşamını yitirdi. (ÇT)

 

 

Kaynak: İLAD Ödülleri Göksu, Yur ve Cangöz’e – Çiçek Tahaoğlu – kadın-lgbti

Sarıyer Gözlem

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP