Siyasî parti tabanları birbirleriyle iş yapmayı, kız alıp vermeyi hatta çocuğunun arkadaşlık yapmasını dahi istemiyor.
Siyasî parti tabanları birbirleriyle iş yapmayı, kız alıp vermeyi hatta çocuğunun arkadaşlık yapmasını dahi istemiyor.
Türkiye Kurumsal Sorumluluk Derneği’nin yürüttüğü Türkiye’de Kutuplaşma Araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Siyasî parti tabanları birbirleriyle iş yapmayı, kız alıp vermeyi hatta çocuğunun arkadaşlık yapmasını dahi istemiyor.
Türkiye’de son yıllarda yaşanan kutuplaşma ile ilgili ilk kez bir araştırma yapıldı. Türkiye Kurumsal Sorumluluk Derneği’nin yürüttüğü, Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emre Erdoğan ve ekibi tarafından hazırlanan Türkiye’de Kutuplaşma raporunda dikkat çeken sonuçlar çıktı. Raporla ilgili bilgiler veren Erdoğan, “Siyasi partilerin tabanları birbirleriyle iş yapmak, kız alıp vermek, komşuluk yapmak istemiyor.” dedi. Rapor, Kasım-Aralık 2015 tarihleri arasında hazırlandı. 18 yaş üzerindeki 1024 kişi ile tamamlanan araştırma 16 ildeki kent ve kırsal alanda yüz yüze yapılan görüşmelerle gerçekleştirildi.
Çalışmanın en şaşırtıcı sonuçlarından birinin insanlar arasındaki sosyal mesafenin artışı olduğunu anlatan Erdoğan, “Sadece yüzde 20’lik bir kesim ‘benim kendimi uzak hissettiğim bir siyasi parti tabanı yok’ diyebiliyor.” dedi.
Araştırmada kutuplaşmayı neyin tetiklediğine ilişkin iki sonucun ortaya çıktığını anlatan Erdoğan, uzun süredir Türkiye’de oluşmuş olan siyasi kültür ve Türkiye’nin bölünebileceğine ilişkin korkuların belirleyici olduğunu anlattı. Erdoğan, siyasiler arasında ‘sen de haklısın’ deme anlayışının tansiyonu düşürmede etkili olacağını düşündüğünü ifade ederek, ‘ben bunu düşünüyorum ama senin hakkını savunuyorum’ diyebilecek bir ortam çıktığında bir adımın atılabileceğini söyledi.
AKP SEÇMENİ MUTLU
Katılımcıların yüzde 42’si “Ülkenin durumu iyiye gitti” diyor. AK Partililerin yüzde 44’ü kendisini mutlu hissederken, bu oran CHP’de yüzde 21, HDP’de yüzde 7.
CHP’LİLERİN İŞLERİ KÖTÜ
AK Partili seçmenlerin yüzde 73’ü ülkenin, yüzde 57’si de ailelerinin ekonomik durumunun son beş yılda iyiye gittiğini söylüyor. CHP’de ise ailelerinin ekonomik durumunun iyiye gittiğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 6.
EN UZAK PARTİ
Katılımcıların yüzde 44’ü ‘kendisine en uzak hissettiği siyasi parti’ olarak HDP’yi görüyor. İkinci sırada yüzde 22’yle AK Parti, üçüncü sırada yüzde 7’yle MHP, dördüncü sırada yüzde 6’yla CHP geliyor. AK Parti taraftarlarının yüzde 65’i kendini en çok HDP’ye, CHP seçmeninin yüzde 61’i en çok AK Parti’ye, HDP seçmeninin yüzde 46’sı MHP’ye, MHP seçmeninin de yüzde 65’i kendini en çok HDP’ye uzak hissediyor.
‘KIZIMI VERMEM, İŞ YAPMAK İSTEMEM’
Parti tabanları arasındaki sosyal mesafeyi anlayabilmek amacıyla bir dizi soru da yöneltildi. Söz konusu en uzak hissedilen parti taraftarları olduğunda kızının bu kişilerle evlenmesini istemeyenlerin oranı yüzde 83, iş yapmak istemeyenlerin oranı yüzde 78, komşu olarak istemeyenlerin oranı yüzde 76 ve çocukların arkadaşlık etmesini istemeyenlerin oranı yüzde 74.
YÜZDE 37 ATATÜRKÇÜ
AK Partili seçmenler için en fazla öne çıkan kimlikler yüzde 66’yla dindarlık ve yüzde 45’le muhafazakarlık yüzde 37’yle Atatürkçülük.
DIŞLANMIŞ HİSSEDENLER
Toplumda kendisini en fazla dışlanmış hisseden grup Kürtler olarak ön plana çıkıyor.
Sosyal medyada da kutuplaşıyoruz
Araştırmaya katılanların gözünde Türkiye’de en fazla ayrılığa yol açan konular sırasıyla Kürt sorunu (yüzde 39), 1980 darbesi (yüzde 30), Gezi protestoları (yüzde 30) ve 17-25 Aralık yolsuzluk suçlamaları (yüzde 29) olarak sayılırken diğer konular yüzde 10’un altında kaldı. Sosyal medyada da belirgin bir şekilde kutuplaşmanın etkisi var. witter kullanıcılarının kendi görüşlerine yakın kişileri takip ettiklerini, Facebook kullanıcılarının da arkadaş listelerinin siyasal görüşlerinin kendi görüşleriyle uyumlu oldukları görülmekte.
Kaynak: Kutuplaşma vahim boyutta!
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)