İstanbul, İzmir ve Eskişehir’den yola çıkan mahalleler Birliği temsilcileri sabahın erken saatlerinde Ankara’da Kızılay’da bir araya geldiler. Burada görev dağılımı ve organizasyonlarını tamamlayan, toplandıkları parkta pankart ve dövizlerini açıp slogan atan topluluk, polisin kısa bir süre olay yerine gelip valiliğin toplantı, basın açıklaması ve gösteri yapma yasağını hatırlatması ile meclise hareket etti.
Mahalleler birliği mecliste grubu bulunan CHP, MHP ve HDP temsilciler ile görüşüp getirdikleri dilekçeleri alırken Ak Parti’den temsilcilere randevu verilmemesi dikkat çekti.
İstanbul’dan İzmir’e, İzmir’den Eskişehir’e kadar bir çok mahalleden gelen temsilciler topladıkları yasa teklifini içeren dilekçelerle birlikte mecliste bir araya geldi.
“Haklarımız Güvence Altına Alınmadan 2981 kaldırılmamalıdır” ve “6306 sayılı kanun halk için ve Afet riskini giderme amacıyla işletilmelidir!” diyerek toplanan binlerce dilekçede 2981 nolu yasanın (Tapu Tahsis Belgelerinin Tapuya dönüştürülmesi yasası) bitmeden uzatılması ve yine 6306 nolu afet yasasasının ise yine halkın çıkarlarına denk düşecek hale getirilmesi için taleplerini ilettiler parti gruplarına.
CHP’den grup başkan vekilleri, parti sözcüleri ve genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile, HDP’den grup başkan vekilleri, parti sözcüleri ve eş genel başkanlar ile , MHP’den grup başkan vekilleri, parti sözcüleri ve genel başkan Devlet Bahçeli ile randevu alan ve bu kişiler ile görüşme gerçekleştiren temsilciler Ak Parti’den kimsenin kenlerine randevu verilmemesi nedeniyle Ak Parti grubundan kimse ile görüşemediklerini sadece dilekçelerini görevlilere ilettiklerini belirttiler.
Kendilerini dinleyen, dilekçelerini teslim alan parti temsilcilerinin kendileri ve konu ile çok yakından ilgilendiklerini belirten temsilciler talep edilen değişikliklerin mecliste görüşülmesi ve yasal düzenlemenin yapılması için parti olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini belirttiler. Mülkiyet ve tapu sorunları ile boğuşan halkın taleplerinin göz ardı edilmesinin mümkün olmadığını, bu taleplere kayıtsız kalmanın hiç bir parti grubunun hakkı olmadığını belirten temsilciler bir an önce iktidar partisi temsilcilerinin de kendilerinin varlığını, taleplerini kabul etmesini dilediler. İlgisizliğin ve kendilerine randevu verilmemesinin yok sayılmalarının bir parti adına hoş olmadığı belirtilirken, biz kimseden bir konu hakkında birşey dilenmiyoruz, sorun sadece tapu sorunu, mülkiyet sorunu değildir, aynı zamanda bu sorun bir yaşam meselesidir, yıllardan beri süre gelen bir problemin yarattığı sosyolojik sonuçları vardır. Bu sonuçlar sonrası bir araya gelen farklı görüş ve düşüncede insanların taleplerini görmemezlikten gelmek halkın birliğini önemsememek taleplerine değer vermemek kabul edilemez şeklinde görüş bildirdiler.
Ziyaret ses getirdi. CHP, HDP ve MHP temsilcileri genel kurulda konuyu meclise taşıdılar.
Mahalleler birliğinin ziyareti sonrası CHP, HDP ve MHP temsilcileri konuyu meclis gündemine taşıyıp, talepleri dele getirirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Akif Hamza Çebi kendilerini ziyaret edip, taleplerini ileten mahalleler birliğinin taleplerini anında meclis oturumunda dile getirip daha önce verilmiş önerinin kabul edilmesi için genel kurula teklifte bulundu.
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek de 2B arazileri, imar, tapu tahsis belgeleriyle ilgili neredeyse her kesimin bir tapu sorunu olduğuna dikkati çekti.
HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, gecekondu sorununun ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu ifade etti.
CHP’nin grup önerisi Genel Kurulda yapılan oylama sonucunda kabul edilmedi.