Şoförler ise kendi kararları olmadığını, kooperatifin halletmesi gerektiğini belirtiyorlardı. Minibüsçüler Kooperatifi’nden ise bu tepkilere yönelik açıklama geldi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin minibüsçüler için getirdiği havuz sistemi; vatandaşı, minibüsçüleri ve kooperatifi mağdur etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Sarıyerli vatandaşlar, bu durumdan şikâyet etti ve şoförler ile Sarıyer Minibüsçüler Kooperatifi’ni suçladı. Bazı şoförler ise, ‘bizim kararımız değil, kooperatif yönetiminin kararı bu’ şeklinde açıklamada bulunmuşlardı. Bu tepkiler ve şikâyetler üzerine Sarıyer Minibüs Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeleri ile görüştük. Gazetemize yapılan açıklamada kooperatif yönetimi, denetimi kendilerinin değil UKOME’nin yapmadığını söyledi.
“Denetleme mekanizması çalışmıyor”
Getirilen havuz sisteminin çok güzel bir uygulama olduğunu, oturduğunu ancak kooperatife bağlı olmayan minibüs hatlarının mal sahibi ile problem yaşadıklarını belirten Sarıyer Minibüs Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Kılıç, “Havuz sistemi getirildi ve bütün minibüsçüler birleştirildi. Ortada İBB’nin almış olduğu bir karar var. Fakat bu kararın denetlemesi yapılmıyor. Denetleme mekanizması çalışmıyor. Bizler, onlara liste veriyoruz ve bu listelerde herkesin hangi saat aralıklarında nerede çalıştığı belli. O programları takip etmeleri gerekir, hangi plakalı araba çalışma saatlerinde çalışıyor mu diye. UKOME’de de emniyette de böyle bir eksiklik var. Kooperatif içerisindeki çalışanlarda sıkıntı olmuyor, ancak kooperatife üye olmayanlar açısından sıkıntı yaşıyoruz.” dedi.
“Vatandaşımızı sabote etmeye çalışıyorlar”
Sarıyer’de 60 aracın üyeleri olmadığını belirten Kılıç, “27 durağı UKOME birleştirdi, fakat bizim olmayan araçlar kendi eksikliklerini hatalarını bize yüklemeye çalışıyorlar. Bu şekilde de bir kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar kooperatifimiz üzerinden. UKOME 18 hat açtı ve dönüşümlü olarak çalışın dedi, dönerli sistem yani. Bizler sistemi oluşturduk, birleştik. Fakat denetleme olmayınca mağdur olan taraf biz olmamıza rağmen vatandaş da içeriğini bilmediği için bize yükleniyor. Dediğimiz gibi havuz sistemi sıkıntılı değil aslında, ama bize üye olmayan araçların mal sahipleri ve çalışanları açısından da bu tarz tepkilerle karşılaşmamız normal. Bu söylemlerle, suçu bize atarak vatandaşımızı da sabote etmeye çalışıyorlar. Bizler UKOME bizi birleştirmeden önce 248 tane araba satın aldık, satın aldıktan sonra birleşmeye gittik. Şimdi o zaman kooperatifimize katılanların hissedar olabilmek için belli miktarda ödeme yapmaları gerekiyordu. Ancak yapmadılar. Bunun dışında kiralık duraklarımız var ve bizler devlete kira ödüyoruz kooperatif olarak. Ancak kooperatif dışındaki araç sahipleri gelip bütün imkânlardan yararlanıyor ve karşılığında bir faydaları dokunmuyor.” şeklinde devam etti.
“Kooperatif olarak mağdur durumdayız”
15 Temmuz darbe girişiminden bu yana minibüsçülerin yaşadığı mağduriyeti kimsenin yaşamadığını belirten kooperatif yönetiminden Ali Yazar, “O günden itibaren OHAL ilan edildi. 22 gün boyunca belediye bedava yolcu taşıdı. Ardından bayram geldi, geçti. Bayramda da indirimliydi araçlar. 40 gündür araçlarımız zararına çalışıyor. Belediye, kendi halk otobüslerinin mazot parasını veriyor, bizler destek almadan yardım almadan zorlanıyoruz. Şu an kooperatife bağlı olmayan araçların mal sahipleri bizleri şikâyet ediyor. Şikâyette olanlar da buraya hiçbir şekilde para ödememekte ve şu an mahkememiz devam ediyor. Biz çalışanımızın parasını ödeyemezken, onlar fazla gelir elde etme derdindeler. Mağdur olan taraf biziz aslında. OHAL’den kaynaklı denetlemede sıkıntı yaşadık dedik, okullar tatildi sıkıntı devam etti. Pazartesiden itibaren her şeyin yoluna gireceğine inanıyoruz. Bu verdiğimiz liste UKOME’de de var. Bakılsın, denetleme yapılsın. Eğer ki tek bir plaka kayması varsa bizlerden şikâyetçi olsunlar. ‘Kooperatif yalan beyanda bulunuyor’ desinler. Kooperatif yönetimi olarak tamamen mağdur durumdayız.” şeklinde konuştu.