Hassas bağırsak sendromuna dikkat!
1 okunma

Hassas bağırsak sendromuna dikkat!

ABONE OL
18 Aralık 2014 00:03
Hassas bağırsak sendromuna dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hassas bağırsak sendromu karın ağrısı, kramp ya da şişkinlik ve ishal veya kabızlık gibi belirtilere neden olur. Uzu süren bir sorun olmakla birlikte belirtileri azaltmak için bazı şeyler de yapılabilmektedir.

Hassas bağırsak sendromunun uzun süredir geçmemesi, belirtilerin zaman içinde daha da kötüleşmesi durumunda bu daha ciddi bir sorunun (enflamatuar bağırsak hastalığı ve kanser ) belirtisi olabilir.

Hassas bağırsak sendromunun nedenleri nedir?

Hassas bağırsak sendromunun neden olduğu tam net değildir. Hassas bağırsak sendromu farklı kişilere farklı nedenlerden dolayı olabilir. Bazı tezlere göre hassas bağırsak sendromunun beyinle bağırsak sistemi arasındaki sinyallerdeki bir sorundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca stres, endişe, hormona değişmeler, bazı antibiyotikler ve bazı besinlerin hassas bağırsak sendromunda etkili olduğu sanılmaktadır. Hassas bağırsak sendromu olan kişilerin olağan dışı bir hassas bağırsak sistemi olabilir.

Hassas bağırsak sendromunun belirtileri nelerdir?

Hassas bağırsak sendromunun belirtileri karın ağrısı, kabızlık veya tam tersi ishaldir. Ayrıca hassas bağırsak sendromunda kişide şişkinlik, dışkıda mukus, bağırsakların tamamen boşalmadığını hissetme gibi belirtiler olur.

Aslında hassas bağırsak sendromu tolumda yaygın bir sorundur. Genelde hafif düzeyde yaşanır. Bu nedenle insanların çoğu bu sorun için hekim tedavisine bile gitmez. Fakat bazı insanlar hassas bağırsak sendromu belirtilerini daha ağır yaşarlar. Özellikle mide krampları, şişkinlik ve ishal bu insanlarda daha ağır görülür.

Hassas bağırsak sendromu nasıl teşhis edilir?

Hassas bağırsak sendromunun teşhisinde hekim belirtilerle ilgili sorular sorarak teşhis koymaya çalışır. Geçmiş sağlık bilgilerini sorar ve fiziksel bir muayene yapar. Bazı durumlarda hekim teşhis için katı dışkı analizine veya kan testine ihtiyaç duyabilir. Bu testler hekimin belirtileri diğer hastalık belirtilerinden ayırt etmesine ve teşhis koymasına yardımcı olacaktır.

Hassas bağırsak sendromu nasıl tedavi edilir?

Hassas bağırsak sendromu uzun süren bir sorundur. Fakat belirtileri yönetmeye ve hafifletmeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Tedavide genelde diyet değişiklikleri, yaşam şeklinde değişmeler etkili olmaktadır. Özelikle bazı şüpheli besinlerden kaçınmak, egzersiz yapmak ve stresi iyi yönetmek belirtileri hafifletmeye yardımcı olur. Eğer bu yöntemler işe yaramaz ise hekim bu sefer ishali, kabızlık ve ağır gibi belirtiler için ilaç reçete edebilir.

Hassas bağırsak sendromu olanlar nasıl beslenmeli?

Hassas bağırsak sendromu olanlar aşağıdaki beslenme önerilerine dikkat etmelidirler.

1. İnek sütü ve ürünleri ( yoğurt dışında ) tüketimi azaltılmalıdır. Bunlar hassas bağırsak sendromu belirtilerini tetikleyebilir ve azdırabilir. Fakat süt ve süt ürünleri tüketiminin sınırlandırılması vücutta kalsiyum eksikliğine nende olabilir. Bu nedenle kalsiyum ihtiyacını diğer besinlerden ikame etmek gerekir. Yoğurt ise hassas bağırsak sendromu olan birçok kişide bir rahatsızlığa neden olmamaktadır.

2. Lif zengini besiler mutlaka tüketilmelidir. Tam tahıllı ekmekler, hububatlar, meyveler ve sebzeler tüketilebilir. Lif bağırsak hareketlerinin daha iyi olmasına, daha rahat yapılmasına ve kabızlığa iyi gelir. Spazm gibi belirtileri hafifletir.

3. Bir seferde çok fazla yemekten kaçınmak gerekir. Çok fazla yemek bağırsak hareketlerini çok fazla hızlandırabilir.

4. Gaz sorunu yaşanıyorsa elma suyu ve üzüm suyu tüketimi azaltılmalıdır. Gaz yağıcı besinlerden uzak durulmalıdır.

5. Hassa bağırsak sendromunda uzak durulması gereken diğer besinler ise çikolata, kafein, alkol ve yapay tatlandırıcılardır. Ayrıca yüksek düzeyde yağ içeren besinlerden de kaçınmak gerekir.

Sarıyer Gözlem

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP