Londra merkezli Suudi gazetesi El Hayat’ta Mustafa Zeyn tarafından kaleme alınan makalede, son anayasa değişiklikleri ele alındı. Mustafa Zeyn, TBMM’de kabul edilen ve halk oylamasına sunulacak olan anayasa değişiklikleri için Sultan Abdülhamit’in Meclis-i kapatmasına atıfta bulunarak “Türkiye Erdoğan’la beraber Meclis-i Mebusan dönemine geri dönecek” ifadelerini kullandı.
İşte Zeyn’in o ifadeleri:
“Eğer Erdoğan kazanırsa – ki bu yüksek bir ihtimal – mutlak yetkilere sahip olacak. Anayasa değişiklik paketi ona, bakanları seçme ve atama yetkisi veriyor. Ve sayıları 15 olan Anayasa mahkemesi üyelerinin 12’sini seçme hakkı da tanıyor.
Bu anayasa değişikliği ile parlamento, sadece kanunların ve kararnamelerin kaydedildiği bir araç haline gelecek. Eğer bundan imtina edilirse cumhurbaşkanının onu feshetme yetkisi var. Kısacası bu anayasa taslağıyla Erdoğan, demokrasinin temelleri olan meclis denetimini ve güçler ayrılığını yok etmiş olacak. Ve Türkiye’yi yüzyıl öncesine Abdülhamit dönemine geri götürmüş olacak. Türkiye, Erdoğan’la beraber demokrasinin geliştirilmesi yerine Meclis-i Mebusan dönemine dönecek.”